Language TED Translators

TED's volunteer translators weigh in on Session 9 and 10: Now in Greek!

Posted by:

Here are unedited running notes for Sessions 9 and 10 from our crack team of Open Translation Project translators, taken as they watch the live webcast of TEDGlobal 2009!

Click through to view the running notes for Session 9 and 10 in …

Ελληνικά


“Η Αποκάλυψη της Ενέργειας” ο τίτλος της απογευματινής, 9ης, Συνεδρίας. Ομιλητές έξι. Ο ρυθμός είναι τρομαχτικά γρήγορος. Νιώθω πλαγιοκοπημένος από ιδέες· κάθε μία σα βλήμα διασποράς.

Ο Ross Lovegrove, σχεδιάζει. Τα σχήματά του τα εμπνέεται κατευθείαν από τη φύση, προσπαθεί να συνδυάσει το σχεδιασμό της βιολογίας με την κατασκευή σύγχρονων αντικειμένων. Μας επιδεικνύει μια καταπληκτικά ελαφριά βαλίτσα, χωρίς ραφές και ενώσεις.

Ο Nick Veasy φωτογραφίζει αντικείμενα και ανθρώπους (νεκρούς ανθρώπους) με την τεχνολογία της ακτινογραφίας (καταλαβαίνετε τώρα γιατί νεκρούς). Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά.

Ο Steve Cowley μας εξηγεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στη στιγμή της παραγωγής ενέργειας με σύντηξη πυρήνων, τεχνολογία που ερευνούμε από το 1920 αλλά δεν εφαρμόζουμε. Πολλοί ομιλητές επαναλαμβάνουν, σταθερά θα έλεγα, το ίδιο μήνυμα: η εποχή του πετρελαίου τελειώνει – ας μάθουμε να ζούμε χωρίς.

Το πιο κουφό: o Eric Giler επιδεικνύει πάνω στη σκηνή πώς είναι εφικτή, ακίνδυνη, χωρίς παρενέργειες και απολύτως βολική η ασύρματη παροχή (κρατηθείτε!) ηλεκτρικού ρεύματος. Ασύρματες ηλεκτρικές συσκευές, χωρίς μπαταρίες· το φαντάζεστε; Και η οικονομία που πετυχαίνουμε: τεράστια.

Ο Jason Soll κάνει ένα γρήγορο πέρασμα πάνω στη σκηνή με απίθανη δεξιοτεχνία στα τρικ με μια τράπουλα, που τη διδάσκει σε εκατομμύρια συνομήλικούς του (είναι 18) μέσω δικτύου. Το μήνυμά του: η μάθηση είναι βιωματική. Και μόνο.

Τέλος ο Bertrand PIccard εξηγεί την κατασκευή του πρώτου ηλιακού αεροπλάνου που πέταξε το πλάτος του Ατλαντικού. Αισιόδοξη έμπνευση για την αποδέσμευσή μας απ’ το πετρέλαιο κι αυτή.

Γεια.

Spyros Kasimatis


Για να ξανασκεφτούμε τον Κόσμο, μας προτρέπει η δέκατη, η βραδινή Συνεδρία.

Ο Parag Khana, μ’ ένα παγκόσμιο χάρτη στην οθόνη, δείχνει τον πολλαπλασιασμό των εθνικών κρατών από 100 μετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο σε 200 σήμερα. Παράλληλα, εξηγεί και τις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών και την κατάκτηση εδαφών, όχι με πόλεμο και αίμα, αλλά με οικονομική διείσδυση. Χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Κίνας που έχει νοικιάσει, κυριολεκτικά, την Μογγολία και την Ανατολική Σιβηρία.

Ο Geoff Mulgan υποστηρίζει την ανάγκη να αλλάξει ο καπιταλισμός μετά την παγκόσμια κρίση και μάλλον το θεωρεί βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αλλάξει, καθώς ήδη οι πολίτες έχουν αρχίσει να αλλάζουν συνήθειες και να απαιτούν έναν ευέλικτο, προσεκτικό και διαρκώς εξελισσόμενο καπιταλισμό.

Ο Rory Bremner κάνει χοντρή πλάκα και το κλίμα ελαφραίνει πριν καταλήξουμε στην Karen Armnstrong που προαναγγέλλει την κοινοποίηση του Χάρτη της παγκόσμιας Συμπόνιας και Κατανόησης το Νοέμβριο του 2009.

Spyros Kasimatis